Op ontdekkingstocht met ‘Waar dient het voor?’

Maureen en de tweede leefgroep uit Freinetschool De Boomgaard in Gent gingen op 31 maart op ontdekkingstocht met ‘Waar dient het voor?’. Hier lees en zie je hun verslag:

“Het boek ‘Waar dient het voor?’ is een kleurrijk boek met mooie illustraties.Een boek dat vragen stelt… Een boek dat uitnodigt tot interactie…

De zinnen, een vertaling van Annelies Beck, dagen je uit tot herlezen, nadenken en breed kijken! De knallende collages leiden je doorheen deze speciale knapperd.

Door de felle kleuren wekt het interesse bij de kinderen. We kozen er dan ook resoluut voor om met felle kleuren en collage aan de slag te gaan. We gebruikten het boek als basis en gingen aan het scheuren en plakken.

Het boek laat kinderen denken waarvoor iets dient, soms simpel en soms ook uitdagend. De kinderen vonden het leuk dat iedereen nu weet wat een lamp is, maar vroeger in de middeleeuwen niet. Dan zou je dus moeten uitleggen waarvoor het dient.

Zo hadden we een kringgesprek en zochten we nog voorbeelden. We vonden dat het boek meer diende als gespreksonderwerp dan als klassiek voorleesboek. Zo kozen we een pagina en gingen we in gesprek in plaats van het verhaal echt voor te lezen.

Als naverwerking probeerden we eens in de andere richting te denken: ‘Waarvoor dient iets niet?’”

Dankjewel Maureen en jouw klas voor dit inspirerend voorbeeld van hoe je met boeken aan de slag kan in de klas. De collages zijn prachtig!

Dank ook aan Katlyne De Leye van Instagram.com/Wij_lezen_wel om het boek aan de school te bezorgen.

Previous
Previous

Denk- en kijkplezier in 1080 Molenbeek!

Next
Next

TIPTOE Print in de schoolbibliotheek